Complete Vocal Studio

Wat is Complete Vocal Technique?
Complete Vocal Technique (CVT of Complete Zangtechniek in het Nederlands) is een zangmethode ontwikkeld door de Deense zangpedagoge Cathrine Sadolin. Zij ontdekte een fundamenteel systeem voor het gebruik van de stem. Vanaf de jaren tachtig deed zij onderzoek naar alle vormen van stemgebruik en bedacht een eigen terminologie en visuele weergave voor haar ontdekkingen op zanggebied. Met CVT krijg je als het ware een gereedschapskistje waarmee je aan je stem kunt werken, op een hele praktische duidelijke en leuke manier.

CVT is het resultaat van meer dan 25 jaar onderzoek naar de (zang)stem, gebaseerd op de anatomie van het menselijk lichaam. In dit onderzoek is onder meer gekeken naar zangers die jarenlang zongen met een ander geluid dan de traditionele westerse klassieke klank, of met een geluid wat als "technisch verkeerd en ongezond" werd bestempeld,zonder hun stem te beschadigen. Haar uitgangspunt is dat deze zangers wel een goede techniek moeten hebben als ze zo lang kunnen blijven zingen en nog steeds te gek klinken.

Ze ging op zoek naar de gemeenschappelijke factoren in hun manier van zingen om een onderliggende structuur te ontdekken in de diverse klanken, en het bleek dat die er inderdaad was. Al deze ervaringen en ontdekkingen heeft ze vervolgens samengebracht in een zangmethode - Complete Vocal Technique, die ook in boekvorm verscheen (te koop bij iedere muziekhandel en op internet). In 2005 begon ze in Kopenhagen het Complete Vocal Institute waar mensen van over de hele wereld worden opgeleid tot CVT-docent.Wetenschappelijk onderzoek naar de (zang) stem


Cathrine Sadolin blijft ondertussen onvermoeibaar en vol enthousiasme onderzoek doen naar de stem, waardoor CVT nog steeds in ontwikkeling is. Sinds een aantal jaren doet zij wetenschappelijk onderzoek naar de (zang)stem in samenwerking met Dr. Julian McGlashan van Queens Medical Center, Nottingham (UK). Voor meer informatie over CVT - en de opleidingen die dit prestigieuze zanginstituut aanbiedt
www.completevocalinstitute.com
" The total person sings. Not just the vocal chords." (Esther Broner)
Ongeschoolde zangers die goed zingen?
Hoe doen ze dat?
Cathrine Sadolin probeert eeuwenoude mythes en misverstanden rond stemgebruik en zingen weg te nemen. Je wordt bijvoorbeeld niet geboren met een lage stem. Met de juiste aanwijzingen kunnen ook mensen die gewend zijn vooral laag te zingen, hoog zingen. Je wordt ook niet geboren met een klassieke stem of pop stem. Je kunt je eigen geluid bepalen met CVT. In CVT speelt smaak (vooral die van de zangdocent) geen rol en de techniek is bruikbaar in alle muziekstijlen, van pop tot klassiek, van jazz tot heavy-metal.
In 2000 verscheen de eerste versie van het boek Complete Vocal Technique, dat inmiddels toe is aan een derde herziene versie, en in vele talen is vertaald. Complete Vocal Technique (CVT) is een concrete, efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde zangmethode. De methode leert de zanger om álle soorten stemgeluiden in álle muziekstijlen te maken, op een gezonde manier. Daarom heet het Complete Vocal Technique.
Boek
"Ik ben geboren met een lage stem. " Waar of niet waar?
Hoe ziet een zangles met CVT er uit?

Als je nog niet bekend bent met CVT en/of nog nooit iets met zangtechniek hebt gedaan, werken we eerst aan de basisbeginselen. Ademsteun, het leren kennen en herkennen van de verschillende stemfuncties (neutral/curbing/overdrive/edge) het gebruik van twang. Wat later kijken we wat we nog meer met onze stem kunnen doen. Je kan je stem donkerder of lichter laten klinken, en je kunt effecten gebruiken om het nóg expressiever te maken. Denk aan vibrato, distortion, creaking, lucht toevoegen, screaming en grunting. We werken aan al deze zaken naar aanleiding van het repertoire dat je meebrengt.