Complete Vocal Studio

Zangtechniek beheersen is geen doel op zich. We hebben het nodig om spanningen in de keel te vermijden, die bij iedereen die gaat zingen op de loer liggen. Door die spanningen, kunnen de stembanden hun werk niet goed doen, en krijg je het geknepen geluid, heesheid, moeite om hoge noten te zingen etc. Door een goede zangtechniek te gebruiken, kunnen we ons vrijer uitdrukken zonder onze stem geweld aan te doen. Een goede zangtechniek is dus essentieel maar uiteindelijk gaat het om expressie. Het uiteindelijke doel is met plezier en energie zingen.
Waarom heb ik zangtechniek nodig?
Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk. (Ludwig van Beethoven)
Methode

In mijn zanglessen gebruik ik de zangmethode Complete Vocal Technique.
Dit is een methode ontwikkeld door de Deense zangeres en zangpedagoge Cathrine Sadolin waarin het idee dat de stem alle geluiden op een gezonde manier kan produceren voorop staat. Hieruit volgt dat je je niet meer hoeft te beperken tot een bepaald repertoire. Ik leer je om je stem op verschillende manieren te gebruiken waardoor je niet meer gebonden bent aan bijv. zachte jazzy (pop) liedjes omdat dat nou eenmaal het beste past bij jouw van nature zachte stem, of ruige popliedjes, omdat die het beste passen bij jouw van nature harde stemgeluid. Je kunt alles zingen, als je de juiste recepten maar weet, en dat is precies waarin CVT voorziet.


Slechte of lelijke stem?


Je bent niet geboren met een harde of zachte stem, een klassieke of popstem, of zelfs met een "slechte of lelijke stem". Sadolin heeft onderzocht hoe wij alle verschillende klanken produceren, hoe we onze (zang)stem gebruiken en de resultaten verwerkt in een heldere zangmethode.
Hierdoor weten we nu precies wat de stem en het lichaam moeten doen om welke klank dan ook te produceren. Vervolgens richtte ze haar eigen zanginstituut op in Kopenhagen waar ze zangdocenten en zangers die al jarenlang in de beroepspraktijk werkzaam zijn, opleidt tot top-docenten in Complete Vocal Technique. Deze docenten weten niet alleen alles van zingen en Complete Vocal Technique maar zijn bovendien zeer kundig in het overbrengen van de technieken, waardoor het leren zingen leuker en makkelijker wordt. Ik ben in 2012 afgestudeerd als "authorised CVT teacher".
Techniek-angst

Als techniek gaat overheersen kan het al snel wat zielloos overkomen, terwijl de stem bij uitstek het instrument van de ziel is. Veel zangers zijn dan ook bang om hun unieke stemgeluid - hun ziel - kwijt te raken als ze zich gaan bezighouden met zangtechniek. Hier hoef je in mijn lessen niet bang voor te zijn. Wat voorop staat is hoe jij graag wilt klinken. Is bijv. juist die ruigheid zo kenmerkend voor jouw stem, maar is dat ook precies waar je zo veel last van hebt? Ik leer je ruig te zingen, op een gezonde manier.
Uitleg over de functie van de constrictors
Uitleg zangtechniek
Uitleg zangtechniek